Asansör yönetmeliği EK 1 Madde 6.2’de belirtilen, asansörün önemli tamir ve değişikliklerinin belirtildiği ve bakım firmasınca EN 81-1/2 Madde 16.2.b’de belirtildiği gibi ulusal yasalara bağlı olarak yapılan periyodik denetimlerde yetkili kurumlarca yapılacak test ve denetimlerin işlenebilirliği, kopyası olan tutulmuş raporların dosyalanabileceği bir seyir defterinin verilmesi zorunludur. Bu seyir defteri, asansör sahibince mevcut olduğu sürece saklanmalı ve doğru olarak devamlı doldurulması sağlanmalıdır. Bu seyir defterinde aşağıdaki bilgiler yer alır.
• Seri Numarası,
• Asansörün Teslim Tarihi. Asansör Seyir Defterinde aşağıdaki maddeler işlenmelidir:
• Asansörün servise verildiği ilk tarih,
• bakım firmasının adı ve adresi,
• ana revizasyonlar ve önemli değişiklikler,
• periyodik denetimler,
• kurtarma operasyonları ve kazalar dahil önemli olaylar.
YÖNETMELİK
ASANSÖR İŞLETME, BAKIM VE PERİYODİK KONTROL YÖNETMELİĞİ
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Bakım, Bakımın Kapsamı ve Bakımla İlgili Diğer Hususlar
MADDE 9 – (1) Bu Yönetmelik kapsamında yer alan asansörün bakımı, bina sorumlusu ile bakım sözleşmesi imzalayan asansör monte eden veya onun yetkili servisi tarafından yapılır.
(2) Bina sorumlusu ile asansör monte eden veya onun yetkili servisi arasında imzalanacak olan bakım sözleşmesinde, bu Yönetmeliğe aykırı hususlara yer verilemez.
(3) Piyasaya arz edilen her yeni asansörün hizmete alındığı tarih, asansörün en temel teknik özellikleri, halat ve/veya zincirlerin ve tip kontrol belgesi gerektiren parçaların özellikleri, tesis planları ve elektrik devre şemaları gibi asansörün ana fonksiyonlarını içerecek unsurların ve asansör periyodik kontrol sonuçları ile önemli kazaların kayıt edileceği asansör kayıt defteri, söz konusu asansörü piyasaya arz eden asansör monte eden tarafından sağlanır. Ayrıca asansör kimlik numarası, asansör kayıt defterinde belirtilir. Asansör kayıt defterinin bitmesi durumunda, yeni defter bakım sözleşmesi imzalayan asansör monte eden veya onun yetkili servisi tarafından temin edilir. Biten kayıt defteri, bina sorumlusu tarafından asansörün kullanım ömrü boyunca muhafaza edilir.
(5) Asansör monte eden veya onun yetkili servisi, asansörde yapılan değişiklikleri ve kazaları asansör seyir defterine işler. Her bakımda yapılan işlemler kayıt altına
alınmalı ve bir nüshası bina sorumlusuna iletmeli, asansörde yapılan değişiklikleri ve kazaları asansör seyir defterine işlemelidir
2.2 BAKIM FAALİYETİNİN KAPSAMI
“MADDE 8 – (1) Bakımla ilgili diğer hususlar aşağıda belirtilmiştir.
a) Bakım yapan firmaca temin edilecek asansör bakım defteri, yapılacak kontrollerde görevliler tarafından incelenir. Bu defter asansörün varsa makine
dairesinde veya bina sorumlusunca kalıcı olarak muhafaza edilir. Her bakımdan sonra asansör bakımıyla ilgili yapılan bütün işlemler asansör bakım defterine işlenir. Bakım defterine işlenecek kayıtların bir nüshası bakım yapan firma tarafından da muhafaza edilecektir.
b) Bakım yapan firmalar, asansörlerin bakımını bu Yönetmelik’e uygun olarak yapacak olup, can ve mal güvenliği yönünden asansörün risk taşıması durumunda, bina sorumlusunu yazılı olarak bilgilendirir. Bilgilendirme yapıldıktan sonra bina sorumlusu, asansörün uygun hâle getirilmesini sağlayacaktır. Bakım yapan firmanın yazılı ihtarına rağmen uygunsuzluk giderilmediği takdirde sorumluluk bina sorumlusuna ait olacaktır.
c) Bakım işini üstlenen firma, bakım sözleşmesi imzalanması akabinde söz konusu asansör için detaylı bir durum tespit raporu hazırlayıp, bina sorumlusuna verecektir.
Asansör firmasınca teslim edilen bakım defteri asansörün varsa makine dairesinde veya bina sorumlusunca kalıcı olarak muhafaza edilir. Bakım yapan firmaca temin edilecek asansör bakım defterine, her bakımdan sonra asansör bakımıyla ilgili yapılan bütün işlemler işlenir. Bakım defterine işlenecek kayıtların bir nüshası bakım yapan firma tarafından da muhafaza edilecektir.
Kaynak: www.cemka.com.tr ve www.asansormuhendisi.com
Sipariş ve Detaylı Bilgi İçin 05330261774 numaralı telefonumuzu arayın yada aşağıdaki Whatsapp iletişim butonuna tıklayın:
Yeni Yorum